Dlaczego ksylitol?

d1

Naturalny i ekologiczny

Ksylitol to cukier wytwarzany z brzóz rosnących w Finlandii. Drzewa wykorzystywane do jego produkcji pochodzą z wyselekcjonowanych, ekologicznych nasadzeń.
d2

Zdrowy odpowiednik białego cukru

Ksylitol, podobnie jak cukier, stosuje się do słodzenia oraz produkcji słodyczy. Jest jednak pewien istotny szczegół. Ksylitol ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny.

d3Dla diabetyków, osób na diecie i wszystkich, którzy prowadzą zdrowy tryb życia

Ksylitol bez obaw mogą stosować osoby, które chorują na cukrzycę lub walczą z otyłością. Bo zmniejsza łaknienie na słodycze, a organizm przetwarza go przy minimalnym udziale insuliny.

d4Bezpieczny dla zębów

W przeciwieństwie do zwykłego cukru ksylitol i produkty na bazie ksylitolu nie mają negatywnego wpływu na zęby. Jak to możliwe? Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze, co zapobiega powstawaniu płytki nazębnej.